Hoe werp ik een dartpijl?

Hoe werp ik een dartpijl?

Dat zullen veel darters zich afvragen. Er is niet echt een antwoord op te geven. Wel zijn er een aantal technieken waarop je kunt letten. Een van de voorwaarden om een goede pijl te gooien is dat een pijl altijd een parabolische lijn volgt naar zijn doel. Deze lijn kan hoger of lager zijn afhankelijk van de kracht waarmee je de pijl gooit.

Hoofstuk 1 De Worp van de dartpijl

Hoofdstuk 1 - de worp
februari 1998 door Karlheinz Zöchling, februari 1998
We gaan het hebben over de gooitechniek van de dart pijlen. Oftewel de fysica achter het gooien van een dart. 
In eerste instantie gaan we kijken hoe de dartpijl “vliegt”. Deze verplaatst zich langs een parabolische curve, dezelfde curve als b.v. een  steen of een  projectiel  die gegooid word.   Zie afbeelding.

De curve kan hoger of lager zijn, dit is afhankelijk van hoe hard er word gegooid. Een goede techniek zorgt ervoor dat de dartpijl precies langs deze parabolische curve reist zodra deze je hand verlaat. 
Hoe houd je de pijl vast? Hiervoor kijken we naar de mechanica(verhouding van draaipunten) van de arm.
Zoals in onderstaand plaatje zie je 3 hefbomen verbonden  met 2 draaipunten.  

Kijkend naar de bovenstaande afbeelding, de 2 gewrichten zijn verbonden met de elle boog en de pols. De schouder is de basis, de 3 hefbomen zijn de bovenarm, de onderarm en de hand.  
Als je op school mechanica gehad hebt weet je dat met deze “constructie” elke willekeurige curve kunt gooien.
De bovenstaande afbeelding toont de start houding voor de gooi. In de volgende geanimeerde afbeelding is te zien hoe de gewrichten met de hefbomen samenwerken tot een goede gooi techniek, zodat de curve goed gevolgd word.

 

DO’s and DON'Ts voor het gooien

Voordat je verder leest kun je het beste eerst de animatie  goed bestuderen.
Gewrichten en hefbomen
De schouder: Dit is het enige punt in het hele proces dat zijn positie niet verandert. Dus je moet je lichaam (schouder) niet bewegen (dat is een DON’T) bij het werpen. Het enige wat beweegt is je arm.
De elle boog: Deze blijft op zijn plek bij het achterwaarts bewegen van de pijl. Met de start van de voorwaartse beweging is vaak het advies om de elle boog stil te houden, dit eigenlijk verkeerd, zie animatie. Een elle boog die je in hoogte hetzelfde houd dwingt je om de pijl eerder los te laten. Zie het als het verschil in een pistool en een geweer, vanwege de korte loop is de nauwkeurigheid minder.   
Door het omhoog brengen van je elle boog is je beweging langer waardoor je een betere controle over je pijl hebt.
Let op dat de hand de baan (curve) van de pijl blijft volgen, zodat het minder belangrijk word wanner de pijl word los gelaten, de pijl blijft sowieso de curve volgen.
De pols: de pols beweegt niet veel in de animatie en dit is eigenlijk ook niet nodig. Maar professionals gebruiken de pols voor het accelereren van de pijl deze techniek heet de “wrist snap” dit werkt hetzelfde als het uiteinde van een zweep.  Als je je pols gebruikt voor een acceleratie aan de dartpijl te geven dan hoef je de andere delen van je lichaam minder snel te bewegen .Hierdoor heb je minder kracht nodig voor je worp, waardoor je nauwkeurigheid beter word. Dit betekend wel een extra techniek welke aangeleerd moet worden, dit is niet aan te raden voor beginners.
De fasen van de worp:
Mikken: zorg dat je ogen, de pijl en het doel dat je wil raken in één lijn zijn. Laat je niet afleiden maar kijk naar het punt op het dartbord dat je wilt raken. Al mik je op een andere manier zorg mikt. Veel beginners mikken niet van nature.  Mikken is een DO.
Achterwaartse beweging: Doe deze rustig. Veel beginners zijn bang om hierdoor onnauwkeurig  te gooien maar door oefening zal deze je worp verbeteren. Er zijn maar weinig succesvolle darters welke de achterwaartse beweging niet gebruiken dus voor 99% van de darters is dit een DO. Hoe groot deze achterwaartse beweging is, is een gevoelskwestie, maar maak deze beweging vooral niet te kort. Zie animatie als voorbeeld. Zorg ervoor dat het eindpunt van de achterwaartse beweging zo ver mogelijk naar achteren zich bevindt . Beweeg je arm langs je gezicht zodat je niet je neus of je oog raakt. Als je achterwaartse beweging te kort is lever je een hoop in voor wat betreft de nauwkeurigheid en de acceleratie van de pijl. Dit vergt wat oefening maar de resultaten zullen beter zijn.
Acceleratie: het belangrijkste van de snelheid is dat deze geleidelijk in de worp word opgebouwd. Zorg ervoor dat je niet een schok hebt in een bepaalt punt van je worp. Doel is een mooie geleidelijke acceleratie  is over de gehele voorwaartse beweging. Denk eraan dat als je “wrist snap” wilt toepassen dan doe je dat op het moment dat je elle boog omhoog komt.
Los laten: dit gebeurt eigenlijk vanzelf als de bovenstaande techniek goed word uitgevoerd. Als je toch hier problemen mee ondervind zal er in de worptechniek iets fout zitten. Het kan zijn dat je elle boog niet omhoog gaat of je maakt je worp niet goed af zoals eerder beschreven. 
Worp afmaken: heel belangrijk. Denk terug aan de vergelijking met het geweer en het pistool. Een typische beginners fout is dat je je arm direct na de gooi naar beneden laat vallen. Zorg dat je arm omhoog blijft en gericht op het gekozen doel.
Een andere DON’T is dat de punt van de pijl naar beneden wijst tijdens de worp, dit moet je ten alle tijden voorkomen.
Wiebelende pijlen: Van bijna elke beginner wiebelt de pijl tijdens de vlucht. Bij professionals gebeurt dit nauwelijks. Wiebelende pijlen kunnen de volgende oorzaken hebben:
• Je curve van je worp is niet parabolische.
• De flight en/of shafts voldoen niet aan de aerodynamische eisen. Gebruik standaard flights en midden lengte shafts voor het eerste onderzoek.
• Ergens in je worp maak je een hapering met je arm.
• Meest waarschijnlijke: De dart punt wijst ergens in je worp naar beneden.
• Onwaarschijnlijk optie is dat de dart punt te veel naar boven wijst in je worp.

Mocht je nog problemen en of vragen hebben over de technieken van de worpen kan er altijd contact worden opgenomen met ons.

Hoofstuk 2 De grip van de dartpijl

Allemaal anders - allemaal gelijk
 
De grip is het meest variabele stuk van de dart techniek. In het algemeen kan je kiezen wat jezelf comfortabel vind. Er zijn maar een paar DON’Ts waar je rekening mee moet houden.

De Basis grip:
Plaats de dartpijl in je open hand, vind de balans en het midden van het zwaartepunt. Breng de pijl met je duim naar de vingertoppen. Plaats je duim achter het zwaartepunt, hou de pijl vast met zoveel vingers als je zelf wilt en breng je arm naar de richtingspositie. Klaar.
De meeste grip van de dart pijlen zullen maar weinig variëren van de standard grip.
 
Zoals u weet uit hoofdstuk 1 hoofddoelstelling van uw grip moet zijn om het puntje van je dart naar boven in elke gooien fase te houden. Als u niet voldoet aan deze, verander het meteen.

Solide, maar niet gespannen. De grip moet stevig zijn, maar het moet geen druk op je vinger spieren. Als je vingers te krijgen wit van druk of het opruwen graaft in je vingertoppen, dit is te veel. Als je spieren die gespannen u problemen in release en langs de worp, dit is te veel. Darts is een spel van aanraking, niet dwingen. Te onderhouden je touch houd de dart los genoeg het niet weg te glijden, maar houd hem stevig genoeg om de controle bij het accelereren te houden. Typische fout wordt in plaats vasthouden van de dart te stevig dan te los.
Hoeveel vingers? Een vaak gestelde vraag, en het kan niet worden beantwoord in het algemeen. Minstens 3 vingers (duim + 2), maximale alle 5. Alle vingers moet het vat of de punt te raken, wordt geen vinger de as of zelfs de vlucht raken. Een 2 vingers (duim 1) grip geeft niet genoeg controle, dus 3 tenminste. Meer vingers meer controle geven in acceleratie en meer contact, maar het maakt de release moeilijker naarmate er meer vingers moeten worden gecoördineerd. Vinger coördinatie in release is een belangrijk punt voor een grip. Je moet ervoor zorgen dat er geen vinger de dart kan geven een ongelukkige 'kick' bij het vrijgeven om het glijden van de positie op het laatste moment. Dit leidt direct tot het volgende punt:
Vat vorm: Niet alle soorten grips zijn bruikbaar op verschillende soorten vaten. Dus het is duidelijk dat langer vaten dwingen een meer vinger grip, terwijl minder vingers moet worden gebruikt voor korte vaten (nou ja, dat is gewoon zwakzinnig redeneren). Niet alleen heb je rechts van je grip te vinden, moet je ook je rechter vat te vinden. Deze dingen kunnen natuurlijk alleen gezien worden gecombineerd, en omgekeerd. Gewoon weer een kwestie van persoonlijke voorkeur.
Geen vuist! Wat te doen met de vingers niet betrokken in de greep? Het beste is om ze te verspreiden weg, of houd ze in dezelfde positie als de andere vingers. Het is slecht bijv. als je de dart te houden met 4 vingers (duim + 3) en de kleine vinger raakt de palm als bij het maken van een vuist. Wat er gebeurt is dat de andere vingers zal lijden aan spierspanning en zal de neiging om een vuist meer dan naar de open hand die nodig is voor een leuke release. Dit zal de kans dat de ongelukkige vinger 'kick' bovengenoemde verbeteren, en het heeft ook de neiging om te wijzen de dart naar beneden, die we al hebben ontdekt als zeer slecht.
Om de brede variëteit van grips, enkele voorbeelden van de profs te illustreren. Merk op dat de greep, zoals hierboven geschreven, ook deels het gevolg van het vat vormvoorkeursoriëntatie en vice versa:
Potlood - Phil Taylor: Phil houdt de pijl in de gemeenschappelijke potlood-grip. Deze grip is zo goed of zo slecht als elke andere, zolang je de dart kunt blijven wijzen naar voren en niet te veel zijwaarts. Het potlood grip is de tweede meest gebruikte na de partij van de fundamentele grip variaties. Het vereist meestal een dunne cilindrische vat, zoals gebruikt door Phil.
Wijd open hand - Dennis Priestley: Dennis gebruikte om zijn vingers in een bijna verticale vorm te houden en doet al het nodige stabilisatie alleen door zijn duim. Hij sloot de kant een beetje meer wanneer ik voor het laatst zag hem een video, maar hij is nog steeds degene met de meest open hand die ik ken. De grip ziet er erg los, een goede voordeel als het gaat om de exacte release, maar ook een goede kans om de controle te verliezen bij het versnellen. Hoe hij onderhoudt zijn aanraking met deze grip is een compleet wonder voor mij en lijkt alleen bekend door hem. Toen ik probeerde deze greep Ik had eigenlijk problemen raken van de raad van bestuur. Hij is hetzij van nature begiftigd met het, of heeft hij gewerkt aan het al jaren. Een grip op de extreme kant. Dennis maakt gebruik van een dikkere meer ton vormige vat, ergens tussen Phil Taylor en John Lowe.
Kleine vinger op het puntje - Eric Bristow: Eric in zijn briljante jaren gebruikt om zijn kleine vinger brede weg van de anderen, het aanraken van de punt van de dart. Lange cylindervormige. Zijn grip is een variatie op de basis grip, niet de beste, niet het slechtste. Minder getalenteerde spelers kunnen strijden met het.
Drie vingers - John Lowe: John maakt gebruik van een ton vormige vrij dik en korte dart, dus de 3 vingergreep ontwikkelt natuurlijke omdat er meer vingers nauwelijks de ruimte om het vat te raken te vinden. Moet worden beschouwd als een standaard grip voor dit soort darts.
Kleine vinger verspreiden weg - Rod Harrington: Rod maakt gebruik van een lange en dunne kop als het wordt gewoonlijk meer en meer bij de normen en de nauwkeurigheid van het spel te verbeteren. Hij gebruikt de basis grip en spreidt zijn kleine vinger weg verticaal, terwijl de anderen aan te raken het vat. Een grip die zeer logisch lijkt me, gebruik ik een vergelijkbaar met een, op helemaal hetzelfde vat.
Houd de dart op de front-end - Bob Anderson: Bob houdt de dart weg te gaan voordat het zwaartepunt, alleen een beetje achter de tip. Dit is ongebruikelijk, omdat de meeste spelers zullen strijden om het ontwikkelen van een goede touch voor de worp, wanneer je dit doet. Bob 'trekt' de dart meer dan hij gooit het. Zijn totale worp is sneller dan de meeste anderen en het eigenlijk lijkt alsof hij permanent is in een haast. Veel polsbeweging. Hij maakt gebruik van een potlood afgeleid grip die logica lijkt met deze extreme techniek, en een vrij lange cylindervormige. Niet de grip aan te bevelen, maar een geavanceerde techniek voor een man die gooit een zeer dynamisch dart. Enkele foto's van grips op onze website!
En nu, vind je eigen grip welke het beste bij jouw past.
 
Je moet gewoon je eigen grip te vinden. Alles wat de eisen voldoet en kan goed worden behandeld door u is goed. Kopiëren niet gewoon andere spelers. Werk het uit op uw eigen. Je kunt natuurlijk proberen greep van verschillende mensen uit nieuwsgierigheid, om te vergelijken en uit te vinden welke delen van het kon bij je passen, of om te leren over technische aansluitingen en het verbeteren van uw kennis over dit, maar je bent een individu, en grepen zijn zo individueel als mensen. Niet wennen aan de gewoonte van het proberen om uw 'wekelijks nieuwe en revolutionaire grip' te vinden. Proberen voor een tijdje, het vinden van een geschikte, en dan oefenen en gebruiken.